Неділя, 19.05.2024, 03:00
Червономаяцька загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Шкільні новини [76]
Тут будуть розміщенї новини нашої школи.
Військово - патріотичне [12]
Погода
Погода в Україні
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Світ науки
Головна » 2015 » Листопад » 17 » День толерантності
12:10
День толерантності

16 листопада Міжнародний День Толерантності. В Червономаяцькій ЗОШ І – ІІІ ступенів відбулася святкова загальношкільна лінійка присвячена «Дню толерантності».

Термін «толерантність» виник у минуло­му тисячолітті. Сучасне поняття толерант­ності багато в чому пов'язане з діяльністю філософів XVI—XVII сторіч, які повстали проти «терпіння нетерпимості» і жорстких релігійних зіткнень. Послідовним критиком фанатизму й захисником толерантності був Вольтер.

Найважливішим результатом роздумів філософів того часу було визнання толерант­ності загальною цінністю й компонентом миру й розуміння між релігіями, народами й різними соціальними групами.

Складність розуміння поняття «толерантність»» полягає в його різному значенні в різних мовах. Воно залежить від історичного досвіду народів.

Tolerance(англ.)— готовність і здатність бути терпимим, без протесту сприймати осо­бистість.

Tolerance(франц.)— ставлення, яке припускає відмінну від твоєї думку та дії інших; повага до волі іншого, його способу мисленння, поведінки, політичних і релігійних поглядів.

Tolerance(іспан.)— здатність визнавати відмінний відвласного світогляд.

Kuanrong(китайськ.)— дозволяти приймати, бути до інших доброзичливими.

Tasamul(арабськ.)— прощення, м'якість, милосердя, співчуття, доброзичливість, терпимість.

В українській мові існує два слова з подібним значенням: «толерантність» і «терпимість». Частіше вживають слово «терпимість». Воно означає здатність, уміння миритися з інакшою думкою.

Останнім часом поняття «толерантність» стало міжнародним терміном. Воно має зміст, в основі якого — загальне значення цього слова в будь-якій мові світу.

Отже, толерантність (від лат. tolerantia — стійкий, терпимий, що допускає відхилення) — особистісна риса людини, терпиме ставлення до чужої думки, релігії, поведінки, повага до гідності й прав інших людей; здатність поставити себе на місце іншої людини. Це повага, прийняття й пра­вильне розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, форм самовиражен­ня й способів прояву людської індивіду­альності.

Генеральна Конференція ЮНЕСКО ого­лосила 1995 рік роком толерантності й при­йняла Декларацію принципів толерантності. 16 листопада названо Міжнародним днем толерантності.

Толерантність вважається показником високого духовного й інтелектуального роз­витку особистості.

Подібна характеристика поняття збереглася і в сучасних словниках. У «Великому тлумачному словнику сучасної української мови» під редак­цією В. Т. Бусел написано, зокрема: «Толерантність — здатність індивіда сприймати без агресії думки, які відрізняються від власних, а також особ­ливості поведінки та способу життя інших».

Зараз толерантність розуміють як повагу і визнання рівності, відмову від домінування та насилля, визнання за іншими права на власні думки та погляди. Отже, толерантність передусім має на меті приймати інших таки­ми, якими вони є, і взаємодіяти з ними на основі згоди.

Здатність поводитися толерантно може стати особистісною рисою, а відтак — забезпечити успіх у спілкуванні. Толерантні люди більше знають про свої недоліки та педагоги. Вони критично ставляться до себе і не зви­нувачують у своїх бідах інших. Вони не перекладають відповідальність на інших. Толерантна людина не розфарбовує світ двома кольорами — чорним і білим. Вона не акцентує увагу на розбіжностях між «своїми» та «чужими», а тому готова вислухати та зрозуміти думки інших.

Почуття гумору і здатність посміятися над своїм слабким місцем — особлива риса толерантної людини. У здатної до цього людини менша по­треба домінувати та зверхньо ставитися до інших.

Категорія: Шкільні новини | Переглядів: 513 | Додав: Юрий | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Погода Маяк
Погода в Україні
Друзі сайту


<Профтехосвіта>

Пед преса

VIDEOUROKI

Урядовий портал

Новини Укрвїни та світу

Новини UKR.NET

<ДНЗ "Бериславський професійний аграрнй ліцей"

Календар
«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
news щколи
Архів записів
Пошук
Вхід на сайт
Copyright MyCorp © 2024Зробити безкоштовний сайт з uCoz