Субота, 18.05.2024, 20:23
Червономаяцька загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Шкільні новини [76]
Тут будуть розміщенї новини нашої школи.
Військово - патріотичне [12]
Погода
Погода в Україні
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Світ науки
Головна » 2016 » Грудень » 1 » Альтернативна енергетика
10:35
Альтернативна енергетика
Альтернативна енергетика
Сучасні вчені попереджають про можливе вичерпання відомих і доступних для використання запасів нафти і газу, про виснаження інших найважливіших ресурсів: залізної і мідної руди, нікелю, марганцю, алюмінію, хрому і т.д. За 40 років після другої світової війни було використано стільки мінеральної сировини, скільки за всю попередню історію людства. Звичайно, про повне (або абсолютне) вичерпання ресурсів говорити ще рано (в міру розширення пошукових робіт достовірні запаси окремих ресурсів навіть зросли), але це слабка втіха.
Сьогодні енергетика світу базується на не відновлюваних джерелах енергії. В якості головних енергоносіїв використовують нафту, газ і вугілля, запаси яких є обмеженими. Найближчі перспективи розвитку енергетики пов'язані з пошуками відновлювальних, або альтернативних, джерел енергії. Можна сказати, що людство вже сьогодні вступило в перехідний період - від енергетики, що базується на органічних природних ресурсах, які обмежені до енергетики на практично невичерпній основі.
Виснаження ресурсів змушує виробляти ресурсозберігаючу політику, широко використовувати вторинну сировину. У багатьох країнах докладаються величезні зусилля для економії енергії та сировини. Сьогодні вже близько 1 / 3 всієї маси використовуваних в світі металів - алюмінію, міді, цинку, свинцю і олова - добувається з відходів та вторинної сировини. У ряді країн прийняті державні програми економії енергії.
Енергетична і сировинна проблеми стають усе більш гострими в Україні. Це пояснюється, зокрема, тим, що наша країна в розрахунку на одиницю національного доходу витрачає занадто багато палива, електроенергії, металу (металу, наприклад, витрачається в 2,4 рази більше, ніж у США, на виплавку 1т. міді витрачається в 3 рази більше енергії, ніж у ФРН. А з вторинних ресурсів виробляється приблизно 1 / 3 чорних і кольорових металів, тоді як у ФРН відповідна частка дорівнює 60 wacko .
Рівень матеріальної і духовної культури людства прямо залежать від кількості енергії, що воно має. Для того щоб виготовити будь-яку річ нам потрібна енергія. Матеріальні потреби людства як і популяція людей постійно збільшуються, тому потреба у енергії збільшується майже геометрично. Засоби масової інформації постійно інформують нас про винайдення різноманітних нових, більш екологічно чистих способів добути енергію. Але ж в чому тоді причина повільного зростання частки таких джерел у загальному видобутку енергії. Справа у тому, що досі не знайдено джерела енергії, більш рентабельного за найдавніший спосіб видобутку енергії – спалення . І зараз 80% всієї енергії людство отримує спалюючи вугілля, нафту та нафтопродукти, природній газ, торф тощо. Але тих запасів енергії, що природа накопичувала сотні мільйонів років, вистачить лише на кількасот років. Отже єдиний спосіб змусити людину перейти на більш екологічно чисті джерела енергії - це прийняття на державному рівні та на рівні світової спільноти низки регулюючих актів, котрі б обмежили видобуток паливних ресурсів. Все більше і більше вчених шукають якомога рентабельніші джерела, котрі б використовували відновлювані ресурси і змогли хоча б частково замінити традиційні. Найбільш підходять такі джерела як використання енергії текучої води, вітру, океанських припливів та відпливів, тепла земних надр та, звичайно, енергії Сонця. Дехто розглядає атомну енергетику як альтернативне джерело енергії. Також багатообіцяючими є дослідження, метою яких є спроба повторити термоядерні процеси, що відбуваються на зірках.
Отже, й Україна має оптимізувати енергозабезпечення своєї економіки ХХІ ст. у напрямку диверсифікації енергопостачання на альтернативні джерела енергії та екологічної безпеки.
Даною проблемою зацікавилися учні Червономаяцької ЗОШ І – ІІІ ступенів зі своїми наробками по даній темі вони прийняли участь в обласному конкурсі науково – дослідницьких робіт в номінації «Альтернативна енергетика» (керівник - вчитель - методист, вчитель фізики Літнарович Л.М.). Конкурс був проведений для учнів 6 – 8 класів. За результатами конкурсу Фартушна Вероніка – учениця 8 класу, зайняла перше місце в обласному конкурсі і була направлена на захист своєї роботи в м.Київ, де охарактеризувала альтернативні джерела енергії у Херсонській області, презентувала свій макет вітряку і переконала присутніх про доречність використання вітряків у нашій місцевості.
За результатами конкурсу Вероніка зайняла друге призове місце. Вчителі та учні привітали її з перемогою і побажали успіхів у проведенні науково – дослідницьких робіт у майбутньому.


Учитель фізики Л.М.Літнарович
Категорія: Шкільні новини | Переглядів: 431 | Додав: chervmaykzosh | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Погода Маяк
Погода в Україні
Друзі сайту


<Профтехосвіта>

Пед преса

VIDEOUROKI

Урядовий портал

Новини Укрвїни та світу

Новини UKR.NET

<ДНЗ "Бериславський професійний аграрнй ліцей"

Календар
«  Грудень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
news щколи
Архів записів
Пошук
Вхід на сайт
Copyright MyCorp © 2024Зробити безкоштовний сайт з uCoz